Гагаузская поэзия
|
|
Comrat | Дата: Четверг, 30.04.2009, 20:02 | Сообщение # 1 |
Добрый админ:)
Статус: Offline
| Nikolay Babogludan bir piet... Her Gagauz evladı, Düşmana göğüs gerdi Tabancalar patladı Düşman çabuk yenildi Hey düşman,kara düşman! Türktür soyumuz,temizdir kanımız! Düşman karşısında Eğilmez başımız Giderim,giderim Yolum tükenmez Bir köye gelirim kimse gözükmez Kapıya vurdum Kimse işitmez Bir adam gördüm Dilimi bilmez Ben kimsesiz kaldım İsmimi bilirler Ne olduğumu gizlerler Ben Türk evladı vatansız kaldım Bana Urum,Bulgar derler Türklüğümü de hep gizlerler Vatanım da vardır Soyum,kanım Türktür Ama gizlerler. BENİ BEŞALMAM Beklenän vakıt geldi, Duumalı topraam! Günä diiştirmäm seni, Benim Beşalmam! Daaldı kara bulutlar Uurundan senin, Dirildi o umutlar - Hoşluklar derin. Düzleşti o çukurlar Eveldän kalma: Kapladı açar güllär Seni, Beşalma. Ürääm solumaa doymar Tarla kokusu, El uzadêr fidannar - Küüyün örtüsü. Kırlangaç uzak erdän Gelip bizlerä, Türküsü, birlik dildä, - Sevinmelerä. Sarılıp ta öpeyim Seni, Beşalmam, Kısmetini peetleyim, Ürekli anam. Beklenän vakıt geldi, Duumalı topraam! Günä diiştirmäm seni, Benim Beşalmam! Vasi FİLİOGLU
|
|
| |
Comrat | Дата: Пятница, 01.05.2009, 09:22 | Сообщение # 2 |
| BEŞALMAYA VARALIM Dan erleri alaca, İndim gittim garaja. Kolçi imemiş ekmek, Şişirer bir tekerlek. Dürmä, Angel, kaşını, Ver Ardeyin skatını. Beşalmaya varalım, Hem vakıtlan gelelim. Bas islää, Kolçi, gaza, Etişelim Kongaza. Cannanalım orada, Kayış baksın çoraba. Yol boyu: aul-aul, Tumbalar oldu daul. Genä seninnän, dostum, Büük zorumda buluştum! 1969. BUCAKTA ŞARAP DATLI Unudulmasın adı Hem kalsın onun dadı – Şarabı buyuralım, Akılı kullanalım. Urun, ba kafadarlar, Ötsünnär bu filcannar. Selemet bizä ortak, Konuklanın Bucakta. Dünneyi aştı çıktan Taa çevik o şılaktan. Saymayan onu pek yok, Çünkü imdatı var çok. Gezdirär, beki, bizi, Ya da uyudar sizi. Beki da düüştürecek, Sora – öpüştürecek. Filcanda şarap çüver, Güneşin şafkı oynêêr. O çaarêr birleşelim Hem havezlän işleylim. Filcanı kaldıralım, Bir cömert söz analım: Bucakta şarap datlı, Saa ol kim onu yaptı![ 1993. Saveliy EKONOMOV
|
|
| |
Comrat | Дата: Пятница, 01.05.2009, 09:51 | Сообщение # 3 |
| BENİM CANAVAR YORTULARIM... Hodul hem serbest Canavar, Sana baş iiltti Dedelär. Sora geldi “ayılar”, “aslannar” – Yabancı halklardan yabancı inançlar. Seni sa heptän unuttular, Son-sonunda bizdän çaldılar. Yabancı dinneri sokup fikirä, Sana verilän kurban erinä, Seni kendini kurban yaptılar Boz Kurdum, Boz Beyim, Boz Tanrım,- Benim serbest Canavarım... Bana salt kaldın - Benim Canavar yortularım... 25.05.2005 г. ESKİ BİR DÜŞ Boz kırlar, kavıllar, boz kurtlar. Kenarsız hem dipsiz boz göklär. Acı pelin kokusu. Çöşmedän akan su. Tavlu, beslenmiş sürülär Hem atlı gezän dedelär... ___________________ Çiziliydin bayrakta O eski zamannarda. Geldi eni vakıtlar – Genä diişti bayraklar. Alındı Karar, İzin – Silindi ordan izin. Todur ZANET
|
|
| |
Comrat | Дата: Пятница, 01.05.2009, 09:54 | Сообщение # 4 |
| Biz Türküz Kim dedi ki yokuz Kaybeldik yılların arasında Dediler biz köksüz Yaşadık onnarın yınadına Kim dedi ki dilsizis Düüştürdü bir halgı öbürüne İnanma onu esapsızlı Gülenin gülmesi kendine Kim dedi ki fıkarayız Paramız etişmer giinmee Dünneede hodullu yaşerıs Pak üzlen gel yelleşmee Kim dedi ki cansızıs O insan büük pişmannıkta Biz Türküz birleştik Yolumuz kaavi hem düümükta Tudorka Arnaut
|
|
| |
Comrat | Дата: Пятница, 01.05.2009, 10:02 | Сообщение # 5 |
| ANA DİLÎM Ana dilim -tatlı bal, Salkım çiçâği kokusu, Şırasını üklü dal Vermiş gömeç dolusu. Ana dilim - gözâl ses, Maanâ - türkü avası, Onu ışidân herkez Doymaz, geçmâz avazı. Ana dilim - gevrek söz, Uygun dizili sedef, Ürük fikir ona öz, Keyfimâ verir hep keyf. Onsuz hiç geçmâz açlığım, Kuru kalır masalım; Onsuz hiç olmaz sağlığım, Kısır gezâr akılım. Dili lâzım bilelim, Biz ona inan evladız; Dili hiç kaybetmeyelim- Salt onunnan biz insanız! Dionis Tanasoglo
|
|
| |
Comrat | Дата: Пятница, 01.05.2009, 10:03 | Сообщение # 6 |
| Kaar taahesıyım Buludundan ayırılmış kaar taanesiyim. Ecel-lüzgar koolamış üüsizim, garibim. Kolum kanadım kırılmış hep boran esiriyim... -Saurma! Çok uzaktayım dur, ben VATANımın kızıyım! A-aa! Beni Tunaya götür Su olup topraama gireyim. Cansız, kurumuş buudaya Can vereyim filiz vereyim. Ama hep kaar taanesiyim Evsizim, suukum, havadayım... ************** GAGAUZUM Bän türküm, bän bir gagauzum, Kaavi girin serbest oguzum. Çok zoor çektim, düştüm, kalktım Üündüm hep dedemä baktım. Unutmadım hiç dilimi, Hep yaşattım aadetimi. Yakın dostum oldu atlar, Tarla, toprak hem hayvannar. Hep işledim, hep ter döktüm, Ekmek yaptım, buuday ektim, Fidan diktim, bir ev yaptım Hem sevindim, hem aaladım. Bän Türküm, bän bir gagauzum Kaavi girin serbest oguzum Bir ool oldum Vatanıma! Bän Türküm, ne mutlu bana! Güllü KARANFİL
|
|
| |
Comrat | Дата: Пятница, 01.05.2009, 10:04 | Сообщение # 7 |
| AY-BOBA Ay-boba Aydın Mihail Çakır, Gagoğuz aklın Bilgili çakır. Aydın savaştın Gagoğuzagelsin O biler ansın, Hem boba desin. * Oğuz senseleysin san Uslu dededân, girgin, Ölümdân hiç korkma, sân, Ata-Oğuz-han gibi İstemi-kagan Ne mutlu asker Dedâ - halkımdan Allahlı geler. * * * O da büyük dedâm, Kılıcı kavi Korudu... zerâ Dedâ halkımı. Oldan-batır-kuvet! . Oğuz dedâm kudret Kıpçak koymadı Erâ bu büyük adı. Oldan gibi olsam, Yetti hep dayandım! Dili kurtarayım Yetti hep ruslandım! GAGOĞUZ Gagoğuz beener Kırda, çemedâ O serbestlener Uslu dünnedâ; Nânda o görer Eşil çimendâ Kuzu çöplener Uslu dünnedâ; Nânda o buler Soluk güüsünâ, Kazlar yıkaner Uslu dünnedâ; Nânda Yalpucak Kuruderedâ- Ölmesin bir pak Uslu dünnedâ; Ölmesin halkın Oğuzistandan, Gagoğuzistan Uslu dünnedâ... D.Tanasoglo
|
|
| |
Comrat | Дата: Пятница, 01.05.2009, 10:06 | Сообщение # 8 |
| BENİM ANAM Benim anam, paalı anam, Artık oldum koca adam. Mezarından kalksan, görsân. Nesoy gözal yaşeer insan. Benim anam, paalı anam, Hiç yoktu benim annamam, Ki sân zeettâ, gözlâr göktâ, Sabaa olmuş üçtâ-dörttâ. Benim anam, paalı anam, Te sindi oldu annamam. Sân ne için, eh, kaybeldin, Kendi ömürünü bizâ verdin. . Benim anam, paalı anam, Olsa da erindâ kalsam. Kalaysın sân uşak büütmââ Prost işleri üstelemââ. Benim anam, paalı anam, Artık ihtiârladı bobam: Hep taa gezer, ürek erer, Unuka da o ii bakar. Andrey Koçancı (1953, Baurçu, Çadır) İNSANA LÂÂZIM İnsana lââzım bir er, Neredâ ana bekleer, Çıkıp küü kenarına, Yaş döker uzun yola. İnsana lâazım bir er. İnsana lââzım bir ev, Baca neredâ tüter... Geçteki şafkı, sıcaa Koruyerlar duvarlar. İnsana lââzım bir ev. İnsana lââzım güneş, Eritsin yalpak ateş Araya girân buzu, Donmasın gençlik sözü. İnsana lââzım güneş. İnsana lââzım ana, Unutmamaa darsımaa Bir raatlı yaşamakta O ihtiâr, yorgun cana. İnsana lââzım ana. insana lââzım Vatan, -Halkına kalsın damar, Kanında - dedâ sesi, Uzaktan evâ çeksin, insana lââzım Vatan. Todur Zanet (1958, Kongaz, Komrat) AH, ANACIM... Gün gülümser saçakta, anam diker eşikte. Ah anacım, anacım, duruk bakışın damner, of canıma kanser kanıma. İşlerin senin taman, taa hızlı yok işleyen. Ah, anacım, anacım, tatlı pek lafın erer of, duyguma, sarmaşer uykuma. Çok kahır sen geçirdin ellerni çizmiş seerin. Ah anacım, anacım beyaz kraa saçın yaraşer mı başına, kara beniz kaşına? Tudorka Arnaut (1970, Dmitrovka, Odessa)
|
|
| |
Comrat | Дата: Пятница, 01.05.2009, 10:08 | Сообщение # 9 |
| KENDİ DÎLÎMDÂ Yaptınız bana ceza, Ama yok bişey. Sizin betlafınıza Ceza da düşer. Yaşlarım damneer yapraa, Ama yok bişey, Dünneeydâ zor yaşamaa, Ama yok bişey. Her bir poetta oler Bölâ büük işlâr. Herbiri de dayaner, Ama... yok bişey. Kim gülârdi, ko gülsün, Ama diil islââ, Kim azetmeer dilindân, O hiç diil insan. Ban yazenm canımdan, Kendi dilimda. Peetim korkmeer bişeydân... İSTEYİŞ İstâmeerim bu dünnaâ Kara tütünnân tütsün. İsteerim ban ana küüydâ Horozun sesi ötsün. İstâmeerim aalasın Çilidâ uşacıklar. Ko bu dünneeydâ kalsın Dirlik hem büük kısmetlâr. Sebepli sular aksın Kudretli Bucaamıza. Güleyrâk alatlasın Uşaklar kucaamıza. TURGAY SESİ Te genâ gün başleer topraa Yalpak elinnân yısıtmaa. Turgay sesi öter yıraa... Bitir, millet, sıralamaa! Sân kuşçaazım, kesmâysin Gan durgudan türkünü. Ko insannar sevinsin, Şannayıp eni günü. Tarafımıza götür Selâm, kısmet, uzun ömür! Yaşamamız, isteeriz biz, Olsun bu dünneeydâ cenksiz. Valentina (Güllü) Karanfil (1973, Tülüküü, Valkaneş)
|
|
| |
Comrat | Дата: Пятница, 01.05.2009, 10:09 | Сообщение # 10 |
| ANİ YOK ALLAA Küçüklüümdân beeri hep deerlâr, Ani yok Allaa, da te sindi üürederlâr: Gelmââ evalla. Şaş-beş olduk çoyumuz Te bu dönmeyâ, Pek aaz kaldı yolumuz Öbür dünneyâ. Doymadık ne paraya, Ne da büük varlaa; Dolduk türlü yaraya- Nândaysın, Allaa?! Kim, ne istedi - yaptı, Bilmedi korku, Kabaatsızlar, sattı, Kapana soktu. Dooru adama dendi, Ani yalancı, Brakıp topraanı gitti- Oldu yabancı. Biri-birini gülmâk Ne okadara?! Halk halka karezlenmâk - Kafadarlara! Biri yan yater başta, Biri dâ işleer. Ani işleer, büük yaşta, Küçüü kişineer... Sınaştık bu işlerâ- Bişey gelmeer hoş- Git tâ gir tükennerâ- Tükennâr bom-boş! Açan yok bir çorbacı İleri gidân, Yaşamak oler acı, Kavga derindân... Hem canı yakmak! Yanında kişi aaleer, Öbürü yalpak... Allahım üüret bizi Payetmââ kahır Da biri-birimizâ Güdelim hatır! Genâ zoor geldi bütün Memleketimâ: Diil kolay, açan tütün Onun üstündâ. Yap ölâ, ani cansız Biraz acısın. Kimsey kalmasın yalnız, Yalan basılsın, Topraamız bizim kara, Gökümüz maavi, Sade üreklâr yara Kim bizâ saabi? Vasiliska Tukan
|
|
| |
Comrat | Дата: Пятница, 01.05.2009, 10:10 | Сообщение # 11 |
| PAALI VATANIM Paalı Bucak Vatanım, Sana yakındır canım. Gözâl sendâ mey valar, Var sendâ çok kafadar. Paalı Bucak Vatanım, Gözâl senin baaların: Olmuş üzümnâr sarker Baalar altın yaper. Çok cömertsin sân, Bucak, Topraan senin pek sıcak, Hepsiciini yısıder, Doyurer hem da suler. Ah, Bucak Vatanımız, Anamız hem bobamız, Sana baalı canımız, Sensiz soluyameenz. Paalı Bucak Vatanım, Ban senin kafadarım, Sade seni koruyacam, Senin için yazacam. Ah, Vatanım, Vatanım, Bana sân pek paalıysm, Kim sana karşı kalker, Onnar betvalı kaler Vani Pavlioğlu KIZÇAAZIM Kalker sabaalen kızçaazım, Lafeder nasıl çancaaz, Deer: "Çıkmaa sokaa lââzım, Dün bân gezdim pek aaz." Aaler bir buka sofradan, Gülümseer günâ bakıp, uz durameer sabaadan; Yetişmâz ona vakit. Sorer pek büük mü dünnaâ? Pek mi derin derelâr? Necin pek kısa günnâr Hem uzun pek gecelâr? Otur bir kaç minut, kızım, Seslener dünnaâ sana, Yaşamamın yıldızı, Severâk sarmaş bana. Bakırım bân gözlerinâ, Gözlerin - deniz derin, Hayırlı ellerinâ... Ne gözâl bu ellerin. Ne gözâl üzün senin! Todur Keleş
|
|
| |
Comrat | Дата: Пятница, 01.05.2009, 10:11 | Сообщение # 12 |
| Я дочери книгу И мяч подарю, И яркий Флажок, Что похож на зарю. И куклу куплю, И сервиз, и конфет, И платьице, краше Которого нет. Я сыну набор Инструментов принес, Чтоб сын к ремеслу Приобщался всерьез. Но я никогда Не куплю автомат - Пусть дети мои Не играют в солдат. Стрелять им не надо В их детские дни. Пусть в "Скорую помощь" Играют они. Дмитрий Карачобан
|
|
| |
Comrat | Дата: Пятница, 01.05.2009, 10:23 | Сообщение # 13 |
| Petr Gagauz Çebotar (1957) Çadır'a bağlı Aydar köyünde doğan P. Gagauz Çebotar, Kişinev'de Filoloji Fakültesi'ni bitirmiştir; halen Moldavya Akademisinde Gagavuz Türkçesi ve Etnografyası üzerinde çalışmaktadır. Gagavuz Türk Edebiyatı üzerinde kitap hacminde yapılan ilk ilmî çalışma olan Gagauzskaya Hudojcstvennaya Li-teratura /50-80-e gg. XXB./ (1950 1^80 Arası Ga- gavuz Edebiyatı) adlı bir eseri bulunmaktadır. Rus ve Moldavan şairlerinden tercümeler ve eski Sov-yetler Birliği'nde yaşayan bazı Türk şairlerinden ak-tarmalar yapmıştır. Şairliği yanında hikâyeciliği de vardır. Şiirleri Cana Yakın (1989) adlı kitabında top-lanmıştır. ŞİİRLER BAKIŞ Açan gamnı bana baktın, Sân kısmetsiz beni braktın. Geçer vakit: ba25 yaz, ba kış, Hep unudulmeer o bakış. Neyi sayardım bân yakın, Oldu yıldız gibi uzak. Sade kaldı bir suuk yalın, Maavi yalın - o diil yalpak. Yıldızlara baka-baka, Seni çaarerım genâ: gel! Neyi sanardım bân şaka, Çıktı ömür, çıktı ecel. Mezarlara koyarlar taş, Eski adetlerâ görâ. Neyâ çoktan urardım baş, Çıktı duman hem temirâ. Bizim gençlik sa diil diveç. Bân annadım bunu pek geç. Geçer vakit: ba yaz, ba kış, Hep unudulmeer o bakış. BÂN SENİ SEVERİM Bân seni severim, Aç gözlerini. İlkyaz gülüşünnân Yakma üreemi. Bân seni severim, Bak bana dooru. Aalemâ1 bakarsın, Yanımda durup Bân seni severim, İnanmaa denâ. Şavk olmaa isteerim Ayoz üzünâ2 . Bân seni severim Hepsindân saklı. Nâptın3 sân benimnân- Çelindi aklım? Bân seni severim, Necin? - unuttum. Kelebek gibi bân Ateşâ uçtum. * * * Kolun mu bertik, ayaan mı, Üreen mi oldu yara,- Boşa acıya dayanma, İlaç kendinâ aara. OOLUMA Ko olsun evin Herkerâ açık. Yolcuya sevin, Karşı ona çık. Adını koru, Dostuna yaman. Dülseydin dooru, Bil olmaa pişman. Olma pek hamel, Kendindân da ver. Hepsini aalem Uzaktan görer. Ol terzi, bilgiç,- Korkma salt iştân. Şarap azcık iç, Sarfoş olma sân. Yaşamak kısa Hem da sade bir. Baari bir kıza Sevinmâk getir. Eer görârsan kin, Kabaatsız azar,- Bil bakmaa çirkin Hem urmaa şamar. Gülma dâârsâ "vay!" Yanında kimsey. Akıllıyı say, Kardaşını sev. Adaarsalar bal, Aazını baala. Konuşta9 sân çal, Ölüdâaala. Zoorlan unut, - Çıkacak eni. Aklında sân tut Dedelerini. Herbir daavada Pay tut yavaşa. Bakmayrak saada, Tebölâyaşa. ÖLMÂZOTU Çiçeklâr açmışlar serindâ, Gözâl donanmış çayır. Ama hepsinin içindâ Ölmâzotunu ayır. Sân bakma, ki o alçacık, Onu korkudameer güz, O aylan durer açık, Sörpeşmcer, makar köksüz
|
|
| |
Comrat | Дата: Пятница, 01.05.2009, 10:25 | Сообщение # 14 |
| Çin Sabaa Soleer yıldızlık Üüsek göklerda. Oleer aydınnık Uyanan Erda Uzakta duuan, Gün üzü duruk, Kalkıneer duman, Vakıdı duyup. Dallarda kuşlar Uyku semesi Artık bulmuşlar Dolaşık sesi Eşillik çiyda Doymeer yıkanmaa Sakıneer küüda Şamata kalkmaa Ayoz vakıtta. Olmalı, günaa Gerilip patta Raatlı uyumaa. MERCANKA BEŞALMA KÜYÜ
|
|
| |
Comrat | Дата: Пятница, 01.05.2009, 13:04 | Сообщение # 15 |
| İHTİÄR Kirli ilkyaz tunuk göklän. Kararerlar sokaklar. Çarıklar dolu bataklan, Şıkırdeerlar ayaklar. Te geler ihtär bir dädu, Kıpırdeer bir karartı. Nicä bir eski ikona, Kararmış o suratı. Ne çekmiş o bu yaşadak! Ehe-he, ne o çekmiş! Kat-kat zeet kat-kat zihirlän Uuruna onun düşmüş Te güüdä doldu sancıylan, Te geldi vakıt ölmää... Da istämeer o, öldüynän, En’dän genä dirilmää. D. Kara Çoban 1966
|
|
| |